8/6/10

Veria Imathia Macedonia Greece

Veria Imathia Macedonia Greece, within the old town
Εδώ και τουλάχιστον 2.700 χρόνια, η Βέροια ταξιδεύει στον χρόνο αντανακλώντας το φως του πολιτισμού. Είναι, όπως φαίνεται, η αρχαιότερη πόλη της Μακεδονίας και συνεχίζει την αδιάλειπτη παρουσία της, με το ίδιο όνομα και στην ίδια θέση. Μύθοι και ιστορία πλέκουν το ένδοξο παρελθόν της.
Η Βέροια, κόρη του ήρωα Βέρητος και αδελφή της Μίεζας και του Ολγάνου κατά τη μακεδονική μυθολογία, είναι μια από τις ελάχιστες μακεδονικές πόλεις με συνεχή κατοίκηση στην ίδια θέση και με το ίδιο όνομα από την Αρχαιότητα –τουλάχιστον από τον 6ο αιώνα π.Χ.– μέχρι σήμερα.
 Επί της οδού Μητροπόλεως (ανοιχτό στο κοινό τις εργάσιμες ημέρες και ώρες)
  Στεγάζεται στο κτήριο Ρακτιβάν, το μοναδικό "οκτατάξιο" Γυμνάσιο στη Βέροια μέχρι το μεταπολεμικά χρόνια.
 Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1905 και 1907. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό κτήριο το οποίο λειτούργησε ως σχολείο μέχρι το 1996 και στη συνέχεια αποκαταστάθηκε για να στεγάσει τι Δημαρχείο. Την είσοδο του κτηρίου κοσμεί προτομή του ευεργέτη της Εκπαιδευτικής Κοινότητας της Βέροιας Δημητρίου Ρακτιβάν
 H Ρακτιβάν, στον άξονα της οδού Μητροπόλεως, σηματοδοτεί το δυτικό όριο της τειχισμένης Βέροιας. Είναι η πιο χαρακτηριστική πλατεία της πόλης, την οποία θα ξεχωρίσετε από το διώροφο κτήριο του Δικαστικού Μεγάρου. Η πλατεία οφείλει το όνομά της στον πύργο με το ρολόι που φιλοξενούσε - ο οποίος δεν σώζεται σήμερα - καθώς και στον κορυφαίο Βεροιώτη, νομομαθή και πολιτικό, Κωνσταντίνο Δ. Ρακτιβάν (1865-1935), πρώτο Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, η προτομή του οποίου φρουρεί την είσοδο του Δικαστηρίου. Πίσω από το Δικαστικό Μέγαρο βρίσκεται ο εντυπωσιακός πύργος από την οχύρωση της πόλης και λίγο βορειότερα, ακολουθώντας μονοπάτι, το μονοπάτι «της βασίλισσας Βεργίνας» μπορείτε να καταλήξετε στη συνοικία της Μπαρμπούτας.

Το Πάρκο Εληάς ,το καταπράσινο αυτό πάρκο βρίσκεται στο κεντρικότερο σημείο της πόλης και δικαίως χαρακτηρίζεται ως το μπαλκόνι της Βέροιας. Απολαύστε τον καφέ ή το γεύμα σας στο αναψυκτήριο-εστιατόριο «Εληά» αγναντεύοντας την πανοραμική θέα του κάμπου της Ημαθίας. Εδώ συγκεντρώνονται ορισμένα εξαιρετικά νεοκλασικά κτήρια που λειτουργούν σήμερα ως καφέ.

 Η αγορά της Βέροιας αναπτύσσεται κατά μήκος της οδού Κεντρικής και στους παράπλευρους παράλληλους και κάθετους δρόμους. Ανοικοδομήθηκε μετά το 1864, όταν μεγάλη πυρκαγιά κατέστρεψε την παλιά στεγασμένη αγορά. Με ισόγεια και σπανιότερα διώροφα μαγαζιά σε συνεχές σύστημα δόμησης, μικρά πλατώματα και κρήνες, σε ένα εκτεταμένο δίκτυο πεζοδρόμων, η αγορά προσφέρεται για έναν περίπατο που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν, τα ψώνια με την αναψυχή στα διάσπαρτα καφέ της.
Μουσεία στη Βέροια
Βλαχογιάννειο Μουσείο Νεότερης Ιστορίας και Τέχνης
Το ωραίο διώροφο νεοκλασικό κτήριο - δωρεά των αδελφών Βλαχογιάννη στην Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας - φιλοξενεί ιστορικά κειμήλια, παραδοσιακές στολές και το πλούσιο φωτογραφικό αρχείο της οικογένειας από την εποχή του Μακεδονικού Αγώνα και τη νεότερη ιστορία και τέχνη. Στον επάνω όροφο εδρεύει η "Πνευματική και Ολυμπιακή Στέγη Δημητρίου Βικέλα".
Αρχαιολογικό Μουσείο
Το αρχαιολογικό μουσείο στεγάζεται σε ένα μικρό μοντέρνο κτήριο της 10ετίας του 1960. Στον αύλειο   χώρο   του   δεσπόζει   η μαρμάρινη κεφαλή της Μέδουσας του 2ου μ.Χ. αι., υπερφυσικών διαστάσεων. Η κεφαλή ήταν εντοιχισμένη στη βόρεια πύλη του τείχους για να αποτρέπει τους εχθρούς. Στον αύλειο χώρο μπορείτε επίσης να δείτε επιτύμβιες στήλες, τιμητικούς και επιτύμβιους Βωμούς ρωμαϊκής εποχής και αρχιτεκτονικά μέλη δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων. Στο εσωτερικό του μπορείτε να θαυμάσετε επιτύμβιες στήλες και ταφικά ευρήματα κεραμικής και κυροπλαστικής των κλασικών, ελληνιστικών και των ρωμαϊκών χρόνων, όπως και αξιόλογα γλυπτά και ανάγλυφα της ελληνιστικής και ρωμαϊκής περιόδου.
Βυζαντινό Μουσείο
Επί της οδού Θωμαΐδου (ανοιχτό καθημερινά 8:30-15:00, εκτός Δευτέρας) ,Πλάι στα νότια τείχη της πόλης, το Βυζαντινό Μουσείο Βέροιας φυλάσσει σήμερα έναν  ανεκτίμητο θησαυρό. Εδώ στεγαζόταν από τις αρχές του 20ου αι. (1911) έως τη δεκαετία του 196Ο ο παλιός αλευρόμυλος του  Στέργιου Μάρκου. Ο μύλος, όπως και οι υπόλοιπες υδροκίνητες εγκαταστάσεις της Βέροιας, λειτουργούσε με κινητήρια δύναμη τα νερά του Τριπόταμου. Μετά την υποδειγματική αποκατάστασή του, για την οποία βραβεύτηκε από τη Εuropa Nostra, το επιβλητικό τριώροφο κτήριο του μουσείου ξεδιπλώνει ένα κομμάτι της νεότερης ιστορίας της Βέροιας και παράλληλα φιλοξενεί ένα σύγχρονο Βυζαντινό Μουσείο. Στους εκθεσιακούς χώρους του αναβιώνει η ακμή  που γνώρισε η πόλη κατά τη βυζαντινή και μεταβυζαντινή περίοδο. Σήμερα λειτουργεί ο πρώτος όροφος που προβάλλει την σχέση της Βέροιας με τα αστικά κέντρα της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Εξαιρετικές αποτοιχισμένες τοιχογραφίες, ένα μέρος της σπουδαίας συλλογής εικόνων,  θαυμάσια  ψηφιδωτά δάπεδα,  αρχιτεκτονικά  γλυπτά,  έργα αγγειοπλαστικής και μικροτεχνίας αναδεικνύουν τις επιρροές που δέχθηκε, αλλά και τον πολιτισμό που η ίδια ανέπτυξε. Στους υπόλοιπους δύο ορόφους, οι οποίοι προβλέπεται να ανοίξουν σύντομα στο κοινό θα προβληθούν μέσα από τα ποικίλα εκθέματα, υψηλής ιστορικής και καλλιτεχνικής αξίας, η πόλη με τις λειτουργίες της, ο δημόσιος και ο ιδιωτικός χώρος, η λατρεία και η σχέση με το Θείον.

Επί της οδού Ιεραρχών ,βρίσκετε το Λαογραφικό μουσείο, το οποίο σύντομα θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό στεγάζεται στο αρχοντικό Σαράφογλου στη διατηρητέα περιοχή της Κυριώτισσας.

 Το Βήμα του Αποστόλου Παύλου  ,Ο τόπος όπου ο Απόστολος των Εθνών Παύλος κήρυξε το Χριστιανισμό το πιθανότερο κατά το έτη 50-51 μ.Χ. και 57 μ.Χ. Η τοποθεσία αποτελεί Παγκόσμιο Προσκύνημα του Χριστιανισμού.


 Οθωμανικά Μνημεία, Μεντρεσέ τζαμί
Ξεχωρίζει για τον πανύψηλο μιναρέ του που σώζεται ακέραιος. Βρίσκεται απέναντι από το Βήμα του Αποστόλου Παύλου και αποτελεί το μεγαλύτερο και πιο καλοδιατηρημένο σωζόμενο τζαμί στη Βέροια. Κτισμένο στα μέσα του 19ου αι. (μετά το 1850), οφείλει το όνομά του στον παρακείμενο μεντρεσέ, δηλαδή το μουσουλμανικό ιεροδιδασκαλείο. Στο εσωτερικό του διατηρεί εντυπωσιακό γραπτό διάκοσμο.

 Κυριώτισσα
Στην πιο καλοδιατηρημένη συνοικία στο κέντρο της Βέροιας, αφεθείτε σε μια σαγηνευτική περιήγηση στα στενά δρομάκια της. Η Κυριώτισσα θα σας προσφέρει απλόχερα τη μαγεία που κρύβει σε κάθε γωνιά της.
Η γραφική συνοικία αποτελεί ένα θαυμάσιο δείγμα των πολυάριθμων χριστιανικών συνοικιών που μαζί με τις μουσουλμανικές και την εβραϊκή συνοικία (Μπαρμπούτα) συνέθεταν τον αστικό ιστό στα χρόνια της τουρκοκρατίας.
Έλληνες, Τούρκοι, Εβραίοι, Αθίγγανοι κατοικούσαν στους περιμαντρωμένους μαχαλάδες της διατηρώντας τις δικές τους συνήθειες και τα έθιμα τους.
Ελικοειδείς πλακόστρωτοι δρόμοι και δαιδαλώδη καλντερίμια οδηγούν τα βήματα του επισκέπτη σε μια περιπετειώδη περιπλάνηση. Οι παλιές πέτρινες κατοικίες, κτισμένες η μία πλάι στην άλλη, μαρτυρούν τη σπάνια αρχιτεκτονική παράδοση της πόλης. Οι στέγες μοιάζουν να ακουμπούν μεταξύ τους, ενώ οι αρχιτεκτονικές προεξοχές (σαχνισιά) ξεπροβάλλουν σε διαφορετικά ύψη δημιουργώντας μια εικόνα ειδυλλιακή. Οι βαριές δίφυλλες πόρτες αναμένουν να τις διαβούμε.
 Χάρη στις επεμβάσεις προστασίας και ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Βέροιας, αξιόλογα δείγματα της τοπικής αρχιτεκτονικής έχουν διασωθεί και αποκατασταθεί.
Η διατηρητέα περιοχή της Κυριώτισσας συνδυάζει την παράδοση με την ψυχαγωγία, καθώς πολλά παλιά σπίτια αξιοποιήθηκαν ως χώροι αναψυχής.
 Στη συνοικία της Κυριώτισσας μπορείτε ακόμα να δείτε το αρχοντικό του Σαράφογλου, το οποίο έχει αποκατασταθεί και προβλέπεται σύντομα να λειτουργήσει ως λαογραφικό μουσείο και το αρχοντικό του Βλαχογιάννη, το μεγαλύτερο ίσως και εντυπωσιακότερο αρχοντικό που σώζεται στη συνοικία.






 Οθωμανικά Μνημεία
Δίδυμος λουτρώνας .Επί της οδού Λουτρού
Οι Δίδυμοι Λουτρώνες κτίστηκαν το 16ο αι. και λειτουργούσαν έως το 1935. Το συγκρότημα σώζεται ακέραιο και είναι ιδιαίτερα επιβλητικό. Διέθεταν χωριστά τμήματα για άνδρες και γυναίκες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι σπάνιες για μνημείο αυτού του τύπου τοιχογραφίες με σκηνές κυνηγιού που σώζονται στο ανδρικό τμήμα.



 Μπαρμπούτα
Είναι η  Εβραϊκή Συνοικία που αναπτύσσεται επίσης πλάι στον Τριπόταμο, νοτιότερα της συνοικίας της Παναγίας Δεξιάς.
 Εδώ, οι ήχοι από τα ορμητικά νερά του ποταμού προσφέρουν στιγμές χαλάρωσης και γαλήνης. Η πλούσια βλάστηση στις όχθες του ποταμού συμπληρώνει τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Απολαύστε έναν ήσυχο περίπατο στον πεζόδρομο «Εβραίων Μαρτύρων», με θέα τον Τριπόταμο και την παλιά γειτονιά.




  Η Μπαρμπούτα αποτελούσε μια κλειστή γειτονιά, με ελεγχόμενες εισόδους, όπου ζούσαν κυρίως οι Εβραίοι της Βέροιας. Κτισμένη σε σχήμα τριγωνικό, η συνοικία αποτελεί μοναδικό δείγμα στον ευρωπαϊκό χώρο. Τη διασχίζει η πλακόστρωτη οδός Ολγάνου, εκατέρωθεν της οποίας ορθώνονται τα παλιά σπίτια, δημιουργώντας ένα αμυντικό τείχος






Στην άκρη του δρόμου στέκεται η Εβραϊκή Συναγωγή. Μετά την αποκατάσταση του κτηρίου, αναδείχθηκε η μοναδική αρχιτεκτονική του, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το εκπληκτικό εσωτερικό της. Εξαιρετικά αρχοντικά - αξιόλογα δείγματα της αρχιτεκτονικής του 19ου αι. - κοσμούν με τη μεγαλοπρέπειά τους την γραφική συνοικία. Χαρακτηριστικό τους οι εβραϊκές επιγραφές, πλουμισμένες με λουλούδια και γιρλάντες. Δίπλα τους στέκονται μικρά λαϊκά σπίτια. Όλα μαζί δηλώνουν την κοινωνική διαστρωμάτωση της συνοικίας.





 Η Βέροια έχει το προνόμιο να εκτείνεται κάτω από τη σκιά του Βερμίου όρους, ενός από τα ομορφότερα και πλουσιότερα σε χλωρίδα και πανίδα όρη του Ελλαδικού χώρου, το οποίο αναφέρει και ο Ηρόδοτος, μνημονεύοντας ότι (στο Βέρμιο) οι πρώτοι αρχαίοι Μακεδόνες βρήκαν τους περίφημους κήπους του μυθικού Βασιλιά Μίδα, στον οποίο αναφέρεται και ο σχετικός μύθος με τον Σειλινό και τον Διόνυσο.
Γύρο από την όμορφη πόλη της Βέροιας μπορείτε να επισκεφτείτε πολλά άλλα μέρη με φυσική ομορφιά όπως το όρος Βέρμιο, την όμορφη πόλη της Νάουσας, το φράγμα του ποταμού Αλιάκμονα ,τα χιονοδρομικά κέντρα Σέλι ,3-5 πηγάδια τα πιέρια όροι ,αλλά και τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας, εγώ σας εύχομαι καλά να περάσετε .
Περιηγηθείτε στις σελίδες του blog μου επιλέγοντας θέμα από τις ετικέτες στην δεξιά στήλη 

Απαγορεύεται αυστηρώς οποιαδήποτε αναδημοσίευση για εμπορική εκμετάλλευση χωρίς την ΈΓΓΡΑΦΗ ΆΔΕΙΑ μου
                                             mail address:     markoudis.markos@gmail.com 

 Αναδημοσίευση εικόνων επιτρέπετε ΜΌΝΟ σε μικρό μέγεθος 500χ300 και με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΉ
  ΑΝΑΓΡΑΦΉ της προέλευσης και όνομα του δημιουργού τους
 http://hellasphotography.blogspot.gr

 "Copyright © – markoudis markos Photography . All rights reserved.

Δεν υπάρχουν σχόλια: